Solbriller

Størrelse
Vælg
Farve
Vælg
Brand
Vælg
Pris

Historien om solbriller til mænd

Det er kendt, at de gamle romere plejede at beskytte deres øjne mod den skarpe sol. Den romerske kejser Nero, der levede i det første århundrede, brugte f.eks. en smaragd til dette formål, hvorigennem han så gladiatorernes kampe, ligesom gennem en monokel. Men kineserne i middelalderen brugte mørke briller, ikke for øjnenes skyld, men for pligtens skyld. Kinesiske dommere bar dem under retsmøderne for at skjule deres holdning til sagen, indtil dommen blev afsagt. Brillernes kvartslinser blev sløret ved brug af almindelig sod. Det er ikke en særlig sofistikeret metode, men den viste sig at være ret effektiv.

Sorter af solbriller til mænd

Efterhånden bemærkede dommerne, at deres briller ikke kun beskyttede deres øjne mod blikket fra dem, der søgte retfærdighed eller undgik den, men også mod solen. Da de første polerede linser i 1430 blev bragt til Kina fra Italien, mørkede de kinesiske håndværkere dem igen efter den metode, som vi allerede kender, og gav dem igen til dommere. De sagde, at de kunne have dem på, og at vi kunne undvære dem.


Og de, der ikke kunne undvære solbeskyttelse, især ikke i forårsperioden med ""sneglans"", er folkene i det høje nord, der ofte omtales som opfinderne af briller. Ved at løse problemet med øjenbeskyttelse har de udvist stor opfindsomhed ved at bruge de midler, de havde til rådighed: elfenben, træ, hvalben og hestehår. De lavede særlige apparater med smalle slidser til øjnene, hvoraf nogle har overlevet den dag i dag.

Lad os nu vende os mod Centraleuropa. I senmiddelalderen og den tidlige moderne tid var grønne briller på mode. Grønne linser blev anset for at have en gavnlig virkning på overbelastede øjne og endda for at helbrede visse øjensygdomme. De grønne linsers popularitet aftog gradvist i begyndelsen af det nittende århundrede. De blev efterfulgt af blå linser, som i sin tid fik tildelt næsten de samme bemærkelsesværdige egenskaber som grønne linser. Richard Greef (1862-1938), den tyske brilleforsker og læge, skrev: ""I min ungdom bar både de raske og de syge store, buede sikkerhedsbriller med lyse blå linser. Der var dog læger, der aktivt kritiserede blå linser som skadelige for øjnene og anbefalede, at de blev erstattet af gule linser. Ud over blå og gule linser dukkede der også røggrå linser op i anden halvdel af det 19. århundrede. Endelig beviste den schweiziske øjenlæge Alfred Vogt i 1912, at langbølget og infrarød stråling er farlig for øjenlinsen. Derefter blev der udviklet linser, som beskyttede mod denne stråling. De optrådte f.eks. i Carl Zeiss' produktsortiment under navnet ""Uro-Punktal"".


Det var problematisk at fremstille korrigerende linser, der ikke blot korrigerede synet, men også beskyttede mod solen: på grund af den forskellige tykkelse af linsens optiske zoner var farveintensiteten forskellig i forskellige områder. I 1797 løste englænderen John Richardson problemet på elegant vis ved at foreslå de såkaldte dobbeltbriller med to sæt linser på én gang: korrigerende og en liggende apokal solbrille. Når der var behov for beskyttelse mod solen, placerede brugeren blot de fladtrykte solbriller over de korrigerende linser, og i den tilbagelagte position gav de sidebeskyttelse mod vind og støv. I slutningen af det XIX århundrede blev disse briller udbredt blandt dem, der skulle rejse meget med tog. Det ser ud til, at rejsende dengang behandlede deres briller på samme måde, som svejsere behandler deres briller - nemlig som et middel til øjenbeskyttelse, intet andet.

Og trods alle bestræbelser fra optikernes side var de vigtigste potentielle kunder, dvs. adelsmænd og borgerskab, i slutningen af det XIX. og begyndelsen af det XX. århundrede ikke opmærksomme på solbriller. Årsagen er, at moden i disse år foreskrev, at de skulle bruge paraplyer og bredskyggede hatte for at bevare deres aristokratiske bleghed i huden. Lykken smilede lovende til brillerne, da de første biler blev født. Da de ikke havde noget tag, flygtede de bredskyggede hatte på spektakulær vis fra deres ejere, så snart bilen fik fart på. I modsætning til hatte fløj brillerne ikke væk og beskyttede chaufførens øjne ikke kun mod solen, men også mod regn, modvind og vejstøv, der som bekendt ofte ledsagede bilisterne på vejene.

Det skal siges, at solbrilleproducenterne ikke undlod at drage fordel af den utilsigtede lykke og skyndte sig at levere en række forskellige modeller af briller, der tilbydes af dem - som det bør forventes af producenter af modetilbehør. Men her er kuriositeten: Da de udviklere - Bausch & Lomb-specialister - i 1930'erne skabte en solbrillemodel, som blev næsten den mest populære model i det forrige århundrede (og muligvis også i det nuværende), tænkte de ikke engang på mode. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få rabatkoder op til 15%

Tilmeld dig STYLECLOUD nyhedsbrev og få de bedste tilbud & rabatoder. Samt inspiration og personlig anbefalinger direkte på email.

#""